Barn tegner forskere

Barnetegninger som kom inn til Nysgjerrigper på 1990-tallet, viste bare menn som forsket i laboratorier. Mange tegnet "gale forskere", og ingen sendte inn tegninger av kvinnelige forskere. Over et tiår senere tar Nysgjerrigper temperaturen på barns holdninger til forskning gjennom en ny tegnekonkurranse - Tegn en forsker!

tegn en forsker marin

Nesten en tredel av tegningene viser kvinnelige forskere i ulike forskningsmiljøer. Maren på 8 år sier: "Endelig har det blitt damer som er forskere. Kanskje jeg kan bli forsker også?" Det er også nytt at gutter tegner kvinnelige forskere. De "gale forskerne" er det fortsatt en del av, og de tegnes stort sett av gutter.

Mange ulike miljøer

tegn en forsker 2

Det er helt tydelig at mange av dere som er mellom 6 og 13 år i dag, tegner forskere fra alle slags miljøer. Vi har fått inn tegninger av: katteforskere, hesteforskere, fargeforskere, måneforskere, latterforskere, værforskere, bakterieforskere, vulkanforskere, skoforskere, trendforskere, brilleforskere, rockemusikkforskere, dataforskere, lakselusforskere, skoleforskere, gangsterforskere, trollforskere og kaffeforskere. Den gale eller litt skrullete forskeren barna tegnet på 90-tallet, har fått konkurranse. I dag ser en forsker like gjerne ut som jenta med de kule grønne brillene, tegnet av Maren på 12 år.

Nye holdninger til forskning

Forskere har funnet ut at nordmenn er mer positive til forskning enn tidligere, og at yngre mennesker er mindre skeptiske til vitenskap og teknologi enn eldre. Stemmer dette med forskertegningene dere har sendt inn? Vi tror det! Uansett kan Nysgjerrigper med glede konstatere at mange barn rundt om i landet har et variert syn på forskning og forskere, at det også tegnes kvinnelige forskere - og at det kan forskes på det aller meste.

Se flere fine tegninger i Tegn en forsker-galleriet!

  Vinneren er: Erlend Aalbu

Vinner, Tegn en forsker, Nysgjerrigper I konkurransemånedene har brukerne selv stemt på sin favorittegning, som har mottatt fine premier fra Norsk Romsenter og Nysgjerrigper. I november kåret vi en "hovedvinner" uavhengig av månedsvinnerne. Juryen valgte tegningen til Erlend Aalbu, 12 år, fra Langhus. Erlend ble invitert til Astrofestivalen for å motta flotte premier, heder og ære. Gjett om han ble glad!Om tegningen hans sier juryen: - Tegningen er plukket ut fordi den viser forskeren i en helt spesiell situasjon. Vi kan nesten føle hvor spent forskeren er på det som skal skje - kanskje noe kan gå galt? Forskeren kan like gjerne være mann som kvinne. Juryen synes at tegningen forteller om mange av de positive og spennende sidene ved det å være forsker, på en enkel, fargerik og fin måte.Publisert i Nysgjerrigper nr. 1/2006