Ansikt til ansikt med Tutankhamon

Fra vi fikk det første glimtet inn i Tutankhamons gravkammer, har den egyptiske guttekongen fengslet verden. Mange har undret seg over hvordan han levde, hvordan han så ut, og hvorfor han døde så ung. Nå kan nye teknikker gi oss svar på noen av spørsmålene.

Tutankhamon gull/Nysgjerrigper 1/06

Tutankhamon ble funnet i 1922 av den britiske arkeologen Howard Carter, og mumien fikk hard medfart under granskingen av graven. Mumien var dekt med harpiks som hadde klistret seg fast til de vakre kistene den lå oppi. I sin iver etter å avdekke alle amulettene og smykkene som var lagt i surringene utenpå mumien, fikk arkeologene partert selve mumien og revet den i stykker. Siden ble den lagt i en enkel trekiste. Der har den ligget siden.

Tutankhamon, computerskanning, skjelett/Nysgjerrigper 1/06Bildet viser en computerskanning av kong Tutankhamons kropp. FOTO: AFP/SCANPIXMumien undersøkt

I januar 2005 ble Tutankhamon tatt ut av graven i tre timer for å kjøres gjennom en datatomograf - en slags røntgenskanner. Ved hjelp av de digitale røntgenbildene ble det lagd et tredimensjonalt bilde av mumien som ekspertene kunne granske.

19 år og konge

Skjelettet og visdomstennene tyder på at Tutankhamon var om lag 19 år da han døde. Han var sunn og frisk, hadde ingen hull i tennene og var ca. 1,70 m høy. Et røntgenbilde fra 1968 viser et par små løse beinbiter inni skallen. Forskere har derfor trodd at Tutankhamon kan ha blitt myrdet, kanskje ved et slag i bakhodet. De nye bildene avslører imidlertid ingen skader på selve hodeskallen.

Beinbrudd

Men det er andre skader på skjelettet som kan gi oss en idé om hva som kan ha hendt. Det er riktignok ikke lett å vite hvilke skader som oppstod under balsameringen av kroppen eller da mumien ble fjernet fra kisten i 1922, men det er to skader som peker i én bestemt retning. Det er et stygt brudd på det venstre beinet like overfor kneet, og brystbeinet og deler av de fremre ribbeina er fjernet.

Tutankhamon, databilde, hode/Nysgjerrigper 1/06Kong Tutankhamon var om lag 19 år da han døde. Tre ulike forskergrupper fikk i oppgave å lage en modell av Tutankhamons hode, basert på databilder av mumien hans. De tre modellene var nesten identiske, og de viser en ung mann med myke ansiktstrekk, lang hodeskalle og overbitt. FOTO: AFP/SCANPIX

Krasjet han?

Gjenstander og malerier funnet i gravkammeret tyder på at Tutankhamon hadde lært å kjøre stridsvogn, jakte og krige slik det sømmet seg en farao. Kunne han ha krasjet stridsvogna si på jakt eller i strid? Han kan ha skadet brystkassa såpass mye at prestene måtte fjerne den under balsameringen. En annen teori er at han brakk beinet i krasjet og døde av at det gikk betennelse i det åpne bruddet.

Databilde

Tre ulike forskergrupper fikk i oppgave å lage en modell av Tutankhamons hode, basert på databildene. De tre modellene var nesten identiske, og viser en ung mann med myke ansiktstrekk, typisk lang hodeskalle og overbitt. Endelig kan vi stå ansikt til ansikt med den sagnomsuste guttekongen som gjorde oldtidens Egypt levende for hele verden.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1/2006