En bitte liten fisk

Hvis du fant denne fisken i vannet, ville du nok trodd det var en "babyfisk". Men hunnfisken er faktisk fullvoksen når den er bare 7,9 millimeter lang!

Verdens minste fisk?, Paedocypris progenetica, NysgjerrigperFoto: Maurice Kottelat, Cornol, Switzerland and Raffles Museum, SingaporeNoen fiskeforskere oppdaget denne lille krabaten da de jobbet i Indonesias sumper. Fisken er nesten gjennomsiktig, og den lever i vann som er like mørkt som is-te. Da er det kanskje ikke så rart at ingen har funnet denne før. Hvis man ikke ser nøye nok etter, kan den også minne ganske mye om en larve.

Merkelig fisk

Forskerne klør seg i hodet når det gjelder denne fisken. Ikke nok med at den er så bitte liten, men den har også noen uvanlige bukfinner. På enden ligner disse en krok, så forskerne er skikkelig spente på å finne ut hva fisken bruker disse til.

Sumpvannet fisken bor i er også veldig surt. Det har en pH-verdi på bare 3, og det betyr at vannet er 100 ganger surere enn vanlig regnvann. Det er som om du skulle latt en gullfisk svømme rundt i appelsinjuice!

Fiskens latinske navn

Det latinske navnet som fisken har fått er Paedocypris progenetica.

Les mer om pH på nysgjerrigper.no ved å klikke på artiklene til høyre!

Ikke verdens minste

Synes du at denne fisken er liten? Det fins faktisk en som er enda kortere! Hannfisken til en dypvannsart blir bare 6,2 til 7,4 millimeter lang. Den heter Photocorynus spiniceps på fagspråket, og er en slektning av breiflabben.