Sangen fra verdensrommet

Vi tenker oss vanligvis at det er stille som i graven ute i verdensrommet. Men det er ikke helt tilfelle. Verdensrommet er fullt av lyder - våre ører er bare ikke i stand til å oppfange dem. Det er bare veldig dype lyder som kan bres gjennom verdensrommet, og vi trenger instrumenter for å høre dem.

09. jan 2006 00:00
fløyte nysgjerrigper 4/05

Syngende planeter

Hva er det så vi kan høre? Sola vår og de andre stjernene består av en sydende masse som buldrer og koker og gir opphav til en brummende tone. Planetene synger også. Bevegelser i atmosfæren og planetenes indre gir opphav til lydbølger; det samme gjør planetenes magnetfelt som reagerer med elektrisk ladde partikler. «Lytter» man til Jupiter, lyder den nærmest som en symfoni av fløytetoner. Svarte hull lager de dypeste lydene, når de spyr ut partikler etter å ha slukt stjerner, planeter og galakser.

Musikk skapte verdensrommet?

Kanskje var det musikk som skapte selve verdensrommet? Forskerne mener nå at lydbølger etter Det store smellet (Big Bang) da Universet oppstod, kan ha ført til at materien klumpet seg sammen slik at stjerner, planeter og galakser kunne dannes.

Visste du at?

… romsonden Huygens, som landet på saturn-månen Titan i januar 2005, tok opp lyd under nedfarten og like etterpå? Dette er de første lydene fra en verden som ligger millionvis av kilometer fra jorda! Du kan høre disse lydene på nettsiden planetary.org/sounds/huygens_sounds.html

… noen mennesker kan smake musikk? De opplever at ulike tonesprang har hver sin særegne smak – det kan for eksempel smake salt, surt eller søtt. Noen tonesprang smaker til og med som fløte, vann eller gras. Andre opplever musikk som farger.

… rask musikk kan være svært skadelig? Sjåfører som hører på høy, rask musikk i bilen, havner i dobbelt så mange ulykker som de som hører på roligere låter. De kjører fortere, tar flere sjanser og kjører oftere på rødt lys. Svenske forskere mener at spesielt låter som Michael Jacksons ”Thriller” og ”I Feel Love” med Donna Summer er farlige å høre på for den som sitter bak rattet.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4/05