Barn og fysisk aktivitet

Sjuendeklassingene fra Bærum forsket på fysisk aktivitet hos barn og vant Helseprisen i Årets Nysgjerrigper 2005. Prisen, som er på 5000 kroner, gis av Kreftforeningen.

Blommenholm, Fysisk, tabell, Årets nysgjerrigper 2005

Av 7A ved Blommenholm skole i Bærum kommune. Vinner av Helseprisen i Årets Nysgjerrigper 2005, gitt av Kreftforeningen.

Dette lurer jeg på!

I prosjektet vil elevene undersøker en rekke spørsmål, blant annet: Hvorfor er barn mindre fysisk aktive enn før? Hvorfor er fysisk aktivitet viktig? Hvilken rolle spiller kostholdet? Og sist, men ikke minst: I hvor god form er vår klasse?

Hvorfor er det slik?

Før elevene starter eksperiment og videre utforskning, tror de det følgende:

1. At de generelt er i god form

2. At guttene er i enda bedre form enn jentene

3. At de trenger mer gym på skolen.

Legg en plan for undersøkelsen!

De legger følgende plan for undersøkelsen. De vil:

  • Intervjue eksperter
  • Lage spørreundersøkelser med barn og voksne
  • Fokusere på egen form og trening
  • Testet utholdenhet, styrke, motoriske ferdigheter og puls
  • Gjennomføre et daglig treningsprogram over fire uker
  • Føre trenings-, aktivitets og kostholdsdagbok

Ut for å hente opplysninger!

Elevene gjennomfører en løpetest ved to anledninger med seks ukers mellomrom. Andre gang løper de merkbart raskere. Det går også i andre øvelser i perioden, blant annet stille lengde, kast av tennisball, hoppøvelser og klatring. Det går i sit-ups og push-ups og i forsøksperioden har de fire istedenfor tre gymtimer. Deres eget kosthold har spesielt fokus, og de henter til og med inn kostholdstips fra mesterkokken Lars Barmen. De kontakter og innhenter opplysninger fra flere andre eksperter.

Dette har jeg funnet ut!

Elevene får bekreftet at fysisk aktivitet er til det sunne, og at mange allerede har et høyt aktivitetsnivå. Men de kommer med flere forslag til hva de kan gjøre for å leve enda sunnere: Utvidet lunsjpause, spise mer fisk, at staten innfører skattelettelser på kjøp av fisk, flere tilgjengelige idrettsaktiviteter og gratis frukt og grønt på skolen hver dag.

Fortell til andre!

En oversiktlig rapport forteller om prosjektet og resultatene fra alle aktivitetene. Elevene vinner Helseprisen i Årets Nysgjerrigper 2005 for arbeidet, og belønnes dermed med 5000 kroner fra Kreftforeningen.

Juryen skriver: ”En spennende og aktuell problemstilling, som er behandlet på en kjempefin måte. Dere viser stor nysgjerrighet, går bredt ut og intervjuer mange kilder. Dere finner gode fysiske tester som de gjennomfører, og som bekrefter at dere holder dere i god form. Dere har også et flott konsept med fysisk aktivitets-dagbok, og imponerer også stort med mye og relevant informasjon.”

Se hele prosjektet som pdf-fil.

For å laste ned pdf-filer på nysgjerrigper.no trenger du Adobe Acrobat Reader.