Flere solflekker

Solflekker er kaldere og mørkere områder på solas overflate. Solflekkene skyldes kraftige magnetfelter på sola, og omtrent hvert ellevte år blir det spesielt mange av dem.

11. feb 2005 00:00

Solflekker/Nysgjerrigper_1/05Dette er et av de skarpeste bildene som noensinne er tatt av en solflekk. Det ble tatt med et svensk solteleskop på Kanariøyene. FOTO: Royal Swedish Academy of Sciences

Når det skjer, får vi også flere kraftige eksplosjoner på sola. Noe av gassen som slynges ut av eksplosjonene, treffer atmosfæren til jorda og lager nordlys. Det er derfor vi ser mer nordlys når det er mange solflekker. Sist det "toppet seg", var i 2001–02.

Nå har forskere funnet ut at sola har flere flekker i vår tid enn den har hatt på over 8000 år. Dette har de oppdaget ved å se på mange tusen år gamle trestubber som er funnet i myrer. Stubbene inneholdt kjemiske stoffer som blir påvirket av eksplosjoner på sola, og ved å studere årringene (som forteller hvor gammelt et tre er,) kunne forskerne finne ut hvor mange solflekker det har vært på sola for lenge, lenge siden.

Samtidig vet vi at jorda er varmere nå enn den har vært på mange tusen år. Kan det være de mange solflekkene, og ikke menneskenes utslipp av gass, som lager "drivhuseffekt"? Noen forskere tror det, men de fleste mener fremdeles at vi har hovedansvaret for at klimaet blir varmere på planeten vår.

Publisert i Nysgjerrigper nr 1/05