Den rare tyngdekraften

– Skulle ønske ingen ting hadde tyngde, tenker du kanskje mens du sleper en steintung sekk hjem fra skolen. Men egentlig bør du være glad.

15. mar 2005 00:00

Uten tyngdekraften kunne du lett ramlet av planeten og forsvunnet ut i verdensrommet!

Gravitasjonen, tyngdekraften som holder deg fast på jorda, er en ganske så merkelig greie. Den får alle ting i hele universet til å hale og dra i hverandre, som om alle kjemper mot hverandre i en gedigen tautrekkingskonkurranse.

Jorda drar til seg sola og månen, som igjen trekker tilbake av alle krefter. Alle tre haler i deg, og du suger til deg både jorda og Nysgjerrigper-bladet. Men hvorfor merker du bare dragsuget fra jordkloden?

Gravitasjonskraften blir sterkere hos ting som har stor masse. Jo mindre avstand det er mellom to ting, desto hardere trekker de på hverandre. Du og Nysgjerrigper-bladet er så små at dere ikke kan kjenne hverandres kraft, selv når du holder det i hendene dine.

Klodens kraft er derimot en milliard ganger sterkere enn din, og kan holde både folk, biler og hus på plass. Jordas gravitasjon er faktisk så kraftig at den kan holde månen fast i banen sin, selv om den svever så langt unna.

Vektløs

Visste du at det er tyngdekraften som bestemmer hva du veier? Når du går på badevekta, viser tallene i virkeligheten hvor hardt kloden klarer å trekke deg ned. Flytter du til en mindre planet, veier du plutselig flere kilo mindre.

På månen veier du bare en sjettedel av det du veier her på jorda. Der oppe kan du hoppe rundt som en kenguru, selv med haugevis av tungt utstyr på ryggen. Og slår du deg ned på en bitte liten asteroide, veier du så lite at du rett og slett kan ta skikkelig sats og hoppe ut i bane. Ute i tomrommet blir du til slutt helt vektløs.

Illustrasjon_RomsondeGravity/Nysgjerrigper_1/05Bildet av fysikeren Albert Einstein speiler seg i en kvartsrotor, som er del av det superavanserte utstyret i romsonden Gravity Probe B. FOTO: Gravity Probe B, Stanford University

Einstein og rommadrassen

Det er fortsatt mye forskerne ikke vet om tyngdekraften. For hundre år siden tenkte forskeren Albert Einstein at gravitasjonen slett ikke var noen usynlig kraft, men noen merkelige groper i verdensrommet.

[bilde3 "Romsonden Gravity Probe B. ILLUSTRASJON: Katherine Stephenson, Stanford University and Lockheed Martin Corporation" høyre]

– Tenk om universet virker som en slags myk madrass? funderte han. Når man legger en tung stein oppi, lages det en fordypning. Og alle småting som kommer trillende forbi, vil bøye av og rulle nedover mot steinen, akkurat som om de blir trukket mot den.

I dag tror de fleste fysikere på Einsteins teori, som også kalles for Relativitetsteorien. Nå har NASA sendt opp romsonden Gravity Probe B for å finne beviser. Den har superavansert utstyr som skal jakte på groper i verdensrommet helt fram til mai i 2005.

Publisert i "Fysikk", bilag til Nysgjerrigper nr 1/05