Laserstrålen

En laserstråle er lys som er lagd på en spesiell måte. Du kan tenke på lys som bølgene i havet. Når det gjelder vanlig lys, er det tilfeldig hvor bølgetoppene og bølgedalene er, akkurat som det er på havet når det blåser.

Laserstråle leser strekkode/Nysgjerrigper 3/05En laserstråle leser av strekkoder. FOTO: GV-PRESS Når to bølgetopper møtes, blir de et kort øyeblikk til en bølge som er dobbelt så høy. Men dersom alle bølgene hadde lagt seg oppå hverandre og beveget seg samme vei, ville vi sett kjempehøye bølgetopper med veldig dype bølgedaler imellom. Slike superbølger av lys er det som lages i en laser. Vi sørger altså for at alle lysbølgene starter samtidig.

I de fleste lasere er det en krystall som lager lyset. Lasere brukes i cd-spillere, til å operere øyne og til å skjære ut deler til biler. For å holde Internett gående over de store verdenshavene sendes laserlys i gjennomsiktige kabler under vannet. I dag går det for eksempel flere slike ledninger, som kalles fiberoptiske kabler, dypt i Atlanterhavet mellom Europa og Amerika.

Mer på Internett

Les mer om fysikk på nysgjerrigper.no. Her kan du også lese om hvordan strekkoder fungerer, og laste ned et eget bilag om fysikk fra Nysgjerrigper 1/05.

Publisert i Nysgjerrigper nr 3/05