Søt historie

Mennesker har alltid vært glade i søtsaker. Men i riktig gamle dager var det dårlig utvalg av seigmenn, karameller og rustne spikrer. Godterihistorien startet likevel før alle disse godsakene ble oppfunnet.

Sukkertøy/NYSGJERRIGPER/0304(Ikke bruk uten etter avtale med Nysgjerrigper)ALLE FOTO:SPL/GV-PRESSI Nord-Europa startet den med honning, som folk spiste allerede i steinalderen. Det tok veldig lang tid før sukkeret nådde hit. Og lenge etterpå fortsatte det å være så dyrt at folk flest ikke hadde råd til sukker, men måtte nøye seg med sirup eller honning isteden.

Før i tiden brukte folk søtsaker som medisin. Utgravninger fra 5000 år tilbake viser at egypterne blandet honning med søte urter. Vi vet også at de som levde i Kina for flere tusen år siden, mente at sukker var sunt. I vår tid mener vi fortsatt at varm melk med honning er bra mot forkjølelse, og vi bruker både peppermynte og lakris i medisiner – i hvert fall som smak.

Kakao/NYSGJERRIGPER/0304(Ikke bruk uten etter avtale med Nysgjerrigper)Visste du at kakao finnes i bønner som vokser på trær?Sjokoladelandet

Folk i Europa jafser innpå hele 60 prosent av det hele verden bruker av sjokolade. Norge ligger på tredjeplass i verden når det gjelder sjokoladespising. I år 2000 spiste hver og en av oss 180 sjokoladeplater, det vil si 8 kg. Regner vi med alle slags godterier, spiste vi nesten 13 kilo hver. At det er ganske mye, skjønner du hvis du prøver å løfte på en toåring!

Karamell/NYSGJERRIGPER/0304(Ikke bruk uten etter avtale med Nysgjerrigper)De som jobber i sjokoladefabrikken passer på at sjokoladebitene har riktig form og fargeI Norge er ren melkesjokolade favoritten. Det er det også i Sverige, men svenskene foretrekker sjokolade som smaker søtere. Derfor lager de sjokoladen ved høyere varme slik at den får litt karamellsmak. Danskene derimot vil helst ha nougat- eller marsipanfyll i sin sjokolade.

I Sverige og Danmark spiser de mindre sjokolade enn oss, men mer av andre søtsaker. På den samlede godteri-statistikken ligger danskene helt på topp i verden. Kanskje det er derfor de har et eget sjokolademuseum på Møn og et eget Bonbon-fornøyelseland?

Søte fakta om en kjent slikkmunn

Den franske keiseren Napoleon var kjent som litt av en "slikkmunn". I 1805 tapte han mot den engelske admiralen Nelson i det store slaget ved Trafalgar. Etter tapet fikk han ikke lenger kjøpe sukker fra England, og han måtte derfor tenke Napoleon1/NYSGJERRIGPER/0304(Ikke bruk uten etter avtale med Nysgjerrigper)Keiser Napoleon var en kjent slikkmunnut andre måter å stille sukkerbehovet. På midten av 1700-tallet hadde Markgraf, en kjemiker fra Berlin, oppdaget hvor høyt sukkerinnhold det var i sukkerroer.

Sukkerroer er en plante som trives i kjøligere klima enn sukkerrør, og den kan derfor dyrkes så langt nord som i Finland. Napoleon så store muligheter for å utvide nytteverdien av Markgrafs oppdagelse. Han utlovde en belønning til den som klarte å utvinne sukker fra roene. Omtrent samtidig ble dampmaskinene oppfunnet. Få år etter var over 40 sukkerfabrikker i full drift, bare i Frankrike.

Tyggegummi

Tyggis er en type godteri som du sikkert tror er ganske moderne? Men da arkeologer gravde ut en steinalderboplass utenfor Malmö i Sverige, fant de en klump "tyggegummi" lagd av bjørkekvae og bivoks. Tannmerkene viser at den er tygd av en tolvåring. Forskerne mener den kan være så mye som 8000 år gammel. At det ikke akkurat var fruktsmak på tyggegummien, kan du vel tenke deg. Sannsynligvis brukte steinaldermenneskene kvaeklumper mer som tannbørste, for å rense tennene, enn som godteri.

Det var vel derfor de gamle grekerne tygget sevje fra furu også, og indianerne i Mexico tygget chicle – et gummiaktig stoff som lages av melkesafta fra sapodillatreet. Eller kanskje de tygget chicle fordi den var kjent for å ha en beroligende virkning?

Les mer og søtsaker i artiklene Søthunger og Sukker i verdensrommet.

Publisert i Nysgjerrigper nr 3/04