Edderkoppen - ett steg foran forskerne

Edderkoppen har brukt 400 millioner år på å utvikle oppskrifter på silketråd og gift. Nå er forskere godt i gang med å kopiere oppskriftene.

EdKopp1/NYSGJERRIGPER/0304(Ikke bruk uten etter avtale med Nysgjerrigper)Silken blir til i spinnekjertelen bakerst i kroppen til edderkoppen. Hos enkelte typer edderkopper er silketråden fem ganger sterkere enn stål. Hvorfor ordet edderkopp? Ordet edderkopp kommer av edder, som beskriver giften som dyret bedøver eller dreper byttet sitt med, og kopp i betydningen ”noe tykt, oppsvulmet”. FOTO:SPL/GV-PRESSEdderkoppens viktigste egenskap er evnen til å lage silke. Silken bruker den til å fire seg ned med, klatre, fange mat, bygge hus og beskytte eggene sine med. Edderkoppen kan lage flere typer silke – alt ettersom hva den ønsker å bruke den til. Linesilken, edderkoppens livline, er den sterkeste typen silke.

Silken blir til i spinnekjertelen bakerst i kroppen til edderkoppen. Ingrediensene er proteiner (byggesteiner) og vann. Idet silken kommer ut, tørker proteinene til silke som ikke lar seg oppløse i vann.

Vanskelig oppskrift

Forskerne har lenge jaktet på oppskriften til silketråden. Det har vist seg å være en vanskelig jobb, både fordi edderkoppene har brukt så lang tid på å utvikle tråden, og fordi oppskriften er forskjellig fra art til art. Edderkoppen er heller ikke spesielt samarbeidsvillig; den lar seg nemlig ikke ale opp. De små rovdyrene går raskt til angrep på hverandre – og spiser gjerne hverandre! – dersom de settes i kompaniskap.

Derfor er andre metoder tatt i bruk. Med ny teknologi har forskerne nå funnet ut mye om silken. Måten silken lages på, ser ut til å være like viktig som stoffene silken lages av. Og produksjonsmetoden er svært avansert.

EdKopp2/NYSGJERRIGPER/0304(Ikke bruk uten etter avtale med Nysgjerrigper)Slik ser edderkoppsilken ut i et super-mikroskop. Silken har mange viktige egenskaper som forskere nå prøver å kopiere.Silke i geitemelk

I et laboratorium i USA har forskere klart å ta ut silke-gener fra to typer edderkopper og har overført disse til celler fra lunger hos kuer og nyrer hos hamstere. Slik har de lagd kunstig silke med omtrent de samme egenskapene som edderkoppenes egen silke. Andre forskere har endret arvestoffet hos en type geit ved å sette inn silke-gener. Geitene lager nå melk med silke i. Slik forskning kalles bioteknologi. Bioteknologi handler om hvordan naturen rundt oss forandres, og hvordan vi mennesker kan forandre på den.

Sterkere enn stål

Forskere som har studert silketrådene, har latt seg inspirere til å lage superkabler som kan erstatte stålvaiere. Silketråden er nemlig fem ganger sterkere enn en stålvaier. En enkel spinntråd med tykkelse av en blyant vil kunne stoppe et Boeing 747-fly i fart!

Giftige jegere

Edderkoppen er en svært dyktig jeger, og alle edderkopper er mer eller mindre giftige. (Fortvil ikke: her hjemme er ingen farlige for mennesker; de klarer knapt å bite oss gjennom huden!) Enkelte edderkopper har så spesiell gift at de bruker EdKopp3/NYSGJERRIGPER/0304(Ikke bruk uten etter avtale med Nysgjerrigper)Del av foten til en edderkopp.uker på å fylle giftkamrene sine. De kan derfor ikke sløse med giften, og vet akkurat hvor mye gift som skal til for å ta knekken på forskjellige byttedyr.

Gift mot sykdom

Edderkoppens gift er også interessant for forskerne. Noen har allerede lagd antibiotika av edderkoppgift. Sannsynligvis kan giften brukes til å behandle sykdommer hos mennesker – muligens hjertesykdommer og epilepsi. Kirurger har oppdaget at silketråden er godt egnet til å sy sammen operasjonssår inne i menneskekroppen. Tråden forsvinner nemlig helt av seg selv når såret gror sammen.

Fortsatt skremt?

Lar du deg fortsatt skremme av edderkopper? Eller kanskje du heller blir fascinert neste gang du ser en edderkopp. I hvert fall hvis du befinner deg i Norge når åttebeiningene kommer krypende …

Publisert i Nysgjerrigper nr 3/04