Test din temperatursans

Hvorfor kan badevannet føles kaldere i stekende solskinn, enn om du bader på kvelden eller i regnvær? Det har med temperatursansen å gjøre.

Illustrasjon av en hånd som kjenner på vann med forskjellige temperaturer
Noen nerver merker at huden blir varmere, andre at den blir kaldere.

Vi mennesker er veldig gode til å oppdage bevegelsesenergi som flytter på seg. Under huden har vi nerver som er eksperter på å kjenne temperaturforandringer. Faktisk er huden vår først og fremst utrustet for å kjenne temperaturforandringer, ikke for å bestemme hvor kaldt eller varmt noe er. Noen nerver merker at huden blir varmere, andre at den blir kaldere.

Nervecellene merker altså når energi flytter seg fra ett sted til et annet. Det blir tydelig for deg hvis du prøver dette eksperimentet.

Du trenger:

  • tre skåler
  • vann

Slik gjør du:

  1. I den ene skålen tar du iskaldt vann, i den andre lunkent vann, og i den tredje varmtvann fra springen. 
  2. Hold først hånda i det iskalde vannet en stund, og ta deretter hånda over til det lunkne. Hvordan kjennes det? Varmt og deilig? 
  3. Hold deretter hånda så lenge du klarer i det varme vannet, før du tar hånda i det lunkne. Hvordan kjennes det nå? Kaldt? 

Hva skjer?

Denne effekten er grunnen til at badevannet om sommeren kan virke kaldere i stekende solskinn enn om du bader om kvelden eller i regnvær.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 19. april 2024, kl. 06:31 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.