Trær mater hverandre

Trær lager sin egen næring. Men hvordan bruker de den? Forskere på jakt etter svar ble forbauset da de oppdaget at trær "mater hverandre".

Illustrasjon som beskriver hvordan røttene hjelper hverandre og deler næring.
Forskerne fant ut at sopptrådene mellom trærnes røtter frakter næring mellom trærne. Foto: Shutterstock/ill.: Melkeveien designkontor.

Trær og andre planter bruker karbondioksid fra lufta og energi fra sollys til å lage sin egen næring – sukker.

Sukkeret brukes som byggestoff til å lage cellulose, tremasse, proteiner og fett.

Sukkeret blir fraktet ut til de delene av treet som vokser: greinene, stammene og røttene – og til de symbiotiske sopptrådene som er festet til trærne nedi jorda.

I naboens røtter

Sveitsiske forskere ønsket å finne ut hvordan sukkeret blir brukt i trærne. De dusjet trekronene til 120 år gamle, 40 m høye grantrær med karbondioksid.

Dette karbondioksidet inneholdt såkalt tunge karbonatomer, som er forskjellige fra dem vi finner i vanlig luft. Slik kunne forskerne følge med på hvor dette karbonet havnet.

Da oppdaget de noe rart: De fant karbonet i treets røtter, slik de hadde forventet. Men de fant det også i røttene til nabotrærne! Og ikke bare trær av samme art, men også andre arter.

Det disse trærne hadde felles, var det underjordiske nettet av sopptråder som forbinder dem.

Sopptrådenes store rolle

Dette viser at sopptråder spiller en mye større rolle i skogen enn noen har visst tidligere. Og at det er mer ved skogen enn bare trær.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 20. april 2024, kl. 09:03 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.